Informacije
Berba: 2020.
Namjena: aroma i gorčina
Arome: citrusne, grejprfruta, limete, tropskog voća, dinje
Zemlja porijekla: SAD
Alfa kiseline: 21,9%
Udio ulja: 2,0 g/100g
Analiza: za detaljnu analizu ovdje unijeti PC1-EUCIT7194
Istorija Citre počinje 1990. godine kada Džejson Pero ukršta dvije vrste hmelja koje su pak dobijene ukrštanjem 5 sorti hmelja: American Tettnanger, Hellertauer Mittelfrüh, East Kent Golding, Brewer´s Gold i jedne nepoznate američke divlje sorte. Nakon višegodišnjeg testiranja i rada na selekciji i uzgoju – ova sorta dobija ime Citra i konačno izlazi na tržište 2008. godine. Nomen est omen, a kod Citre je to definitivno slučaj. Zbog svojih specifičnih i snažnih aroma postaje nadaleko poznata i konstantno dobija na popularnosti da bi 2018. zamijenila čak i dotad neprikosnovenu Kaskadu sa vodećeg mjesta na listi najpopularnijih sorti hmelja.
Šta su CRYO hmeljevi?
Radi se o novoj tehnici u proizvodnji hmelja koja pruža intenzivnije arome. Dvostruko je efikasniji od uobičajenog hmelja. Stoga je dovoljno i upola manje CRYO hmelja da bi se postigao isti efekat, pri čemu pivaru ostaje više samog piva na raspolaganju, jer ima manje gubitaka uslijed manje količine hmelja koji bi upilo pivo (manje gubitaka).
Proizvođač navodi da se mogu koristiti na načine kao što se to radi sa običnim hmeljem (pelet ili šišarke). Međutim, preporučuje se da se koriste samo u kasnijoj fazi kuvanja ili još bolje isključivo posle kuvanja (virpul ili suvo hmeljenje) kako bi se što više iskoristile intenzivne arome hmelja.